BAĞIMSIZLIK YOLUNDA KOSOVA

Kosova
Balkan coğrafyasının en eski halklarının yaşadığı Kosova, 10.861 km2’lik bir yüzölçümüne ve 2,3 milyon nüfusa sahiptir.
Balkan coğrafyasının en eski halklarının yaşadığı Kosova, 10.861 km2’lik bir yüzölçümüne ve 2,3 milyon nüfusa sahiptir. Balkanlarda önemli bir konuma sahip olan Kosova’nın başkenti yarım milyonu geçkin nüfusu ile Priştina’dır. Diğer önemli şehirleri arasında Prizren, Cakova, Ferizay, İpek, Gilan ve Mitrovitsa sayılabilir. Coğrafi konum olarak Kosova, Avrupa kıtasının güneyinde bulunan, Balkan yarımadasının kuzeybatısında yer alır ve Türkiye ile Batı Avrupa ülkeleri arasında köprü vazifesi görür. Komşuları Sırbistan-Karadağ Devleti (Sancak), Makedonya ve Arnavutluk’tur.
Kosova’nın %36,5’ini havza araziler kaplamaktadır. Bu havzaları Lab, Kriva, Reka, İbar ve üst Marova’nın nehir vadileri kuşatmaktadır. Dağlık araziler ise yüzeyin %37’sini oluşturur. Arnavutluk’un kuzeyinden itibaren Kosova’nın güney sınırını çepeçevre kuşatan Sharri dağları (2640 m), batı kesiminde yine Arnavutluk’tan gelip, Karadağ içlerine kadar ilerleyen Bjeshket ve Nemuna dağları (2656 m), kuzeyde Sırbistan’dan uzanan Kapaonik dağları (2000 m) bulunur. Ayrıca güneydoğu kesiminde yine sıra sıra ilerleyen tepeler bulunmaktadır. Kosova’nın iç kesimlerinde deniz seviyesinden yükseklik ortalama 500–600 m civarıdır.

Kosova’nın en büyük nehirleri İbar, Beyaz Drina, Lepenci, Sitnitza ve Binça Morava’dır. Bunlardan Beyaz Drina Adriyatik denizine, İbar ve Binça Morava Karadeniz’e, Lepenci de Ege denizine dökülmektedir. Gazivoda, Batllava ve Badovc yapay gölleri; Obiliç, Priştina ve Mitrovitza’daki içme suyu ve sulama ihtiyaçlarını karşılamanın yanında termoelektrik enerji elde etmek için kurulmuştur. Ormanlar meşe, kayın, kozalaklı ağaç ve kestane ağaçlarından oluşmaktadır. Su kaynakları yanında Kosova, zengin madenlere sahiptir.

Yorum bırakın