…::KOSOVA::…

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/UTkosovo_rel_small_92.jpg/494px-UTkosovo_rel_small_92.jpg

Kosova,(Sırpça:Косово и Метохија ya da Kosovo i Metohija, Arnavutça:Kosovë or Kosova) Güneydoğu Avrupa’da, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk devletlerine sınırı olan, denize çıkışı olmayan, 1999 yılından bu yana fiilen Birleşmiş Milletler idaresinde olan bir bölgedir.

İklimi ve Coğrafyası

Kosova 10,912 km2lik alana, 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip bir ülkedir. Kuzeybatısında Karadağ, kuzey ve doğusunda Sırbistan, güneyinde Makedonya ve güneybatısında Arnavutluk bulunmaktadır.En büyük yerleşim merkezi başkent Priştine’dir.

Kosova’nın iklimi karasal iklimdir. Yazları kurak ve sıcak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır.

Kosova’nın topraklarının büyük bir kısmı dağlık arazidir.Makedonya sınırı boyunca Sar Dağları uzanmaktadır. Burada kış turizimi faaliyetleri yapılmaktadır. Brezovica en önemli kış turizmi kentlerinden birisidir.Kosova dağları çok yüksek ve dik yamaçlara sahiptir. 2656 m ile Deravica zirvesi ülkenin en yüksek doruğudur.Drenica, Carraleva gibi kentleri bu bölgelerdeki yüksek yamaçlara kurulmuş yerleşim birimleridir.

Kosovanın güneybatısında Arnavutluk Alpleri uzanmaktadır.Kuzeyinde ise Kopanik Dağları bulunmaktadır.

Dil Yapısı

Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyetiyle komşu olan Kosova’nın resmi dilleri Arnavutça ve Sırpçadır. Türkçe, Kosova’da yerel dil olarak kabul görmektedir. Türkçe, şu an sadece Prizren Belediyesinde resmi dil statüsüne sahiptir. Ayrıca Dragaş bölgesinde yaşayan Goranîler olarak anılan halk karma bir dil konuşmaktadır.

Siyasi Yapı
Karadağ’ın da bağımsız olmasıyla Büyük Yugoslavya hayali sadece bir anı haline dönüşmüş ve 2002 yılında resmi varlığını kaybeden Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, gayri resmi varlığını da kaybetmiştir. Bu gelişmenin henüz kendisine Self Determinasyon hakkı tanınmış olmasına rağmen bağımsızlığını elde edememiş ve ancak özerk bölge statüsüne erişebilmiş olan Kosova’ya bağımsızlık yolunda yeni bir umut ışığı olacağı beklenmektedir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince henüz vaat edilen özerkliğe bile erişememiş olan Kosova’nın daha farklı isteklerle dünya sahnesinde yer almak isteyeceği de muhtemeldir.

Bu yüzden yakın gelecekte Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılması beklenmektedir.

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Citys_of_Kosova.PNG/542px-Citys_of_Kosova.PNG

Şehirleri

* Priştine; başkent
* Gilan
* Prizren
* Mitrovice
* İpek
* Ferizaj

https://i0.wp.com/img124.imageshack.us/img124/6846/kosovarp5.jpg

Yorum bırakın