Osmanlı Öncesi Dönem

Arnavutların kökenleri incelendiğinde Balkan yarımadasına en erken gelen Hint-Avrupa kökenli topluluklardan biri olan İllirlere dayandığı görülür. İllirlerin yaşadıkları bölge, Epir’den başlayıp Drina ve Sava nehirlerine kadar uzanan, bugünkü Arnavutluk, Dalmaçya, Kosova, Karadağ ve Bosna-Hersek’i kaplayan bölge olarak ifade edilmektedir. Antik dönemde ise bölgenin Dardania olarak adlandırıldığı ve MÖ. 4. yüzyılda burada Dardania Krallığı’nın kurulduğu belirtilmektedir. Tarihçi Aram Andonyan, Balkan Savaşları adlı çalışmasında, “Tarih dönemlerinden hiçbir değişikliğe uğramadan geçen tek Avrupa halkı Arnavutlardır.” demektedir. Bu coğrafyada yaşayan halka Albanoi’ler, coğrafyaya da Albanon denmiştir. 12.yüzyılın başlarında ise Arnavut ismi ortaya çıkmıştır.
Kosova coğrafyası uzun tarihi boyunca çeşitli kavim ve devletlerin istilalarına tanık oldu. MS. 300’lü yıllarda Roma İmparatorluğu yönetimine giren Kosova, 395’te Roma’nın ikiye bölünmesi sonucunda bu kez Bizans yönetimine girdi. Kısa bir dönem (35 yıl) Bulgaristan Krallığı yönetiminde bulunan Kosova, 1018’de tekrar Bulgarları yenilgiye uğratan Bizans yönetimine girdi.
Balkanlara yönelik Slav göçleri 6. ve 7. yüzyıllarda gerçekleşmiştir. Kosova’nın Slavlaşması yine aynı döneme rastlar. Sırplar bu dönemde bölgede güçlü bir yapı oluşturdular. Bizans’la mücadeleleri neticesinde bir devlet kurmayı başardılar ve Kosova’nın bir kısmı 1170 tarihinde Stefan Nemandiya’nın kurduğu Ortaçağ Sırp Devleti’nin bir parçası oldu. Bölgenin tamamen ele geçirilmesi ise 1216 tarihinde gerçekleşti. Sırp Ortodoks Kilisesi’nin patrikhanesi de yine 1219 tarihinde bugünkü Batı Kosova’nın önemli kentlerinden İpek’te kuruldu. Sırpların kendilerini Kosova’nın tarihî mirasçıları olarak kabul etmesinde bu kilisenin payı önemlidir.

Yorum bırakın