ABD ile İlişkiler

1989 yılında Yugoslav krizinin yeniden gündeme gelmesinden itibaren Kosova’daki durumun sakinleşmesi ve Arnavut taleplerinin yönlendirilmesinde Amerikan varlığı önemli bir rol oynamıştır. Amerikan Kongresi ve senato üyelerinin demeçleri, Amerikan medyasının yorumları ve Amerikan diplomatların Priştina’yi sık sık ziyaretleri, Kosova halkında güçlü bir Amerikan havası yarattı. Bu Yugoslavya’yı kapsayan siyasi ve ideolojik süreçle de bağlantılıydı. Miloşeviç komünizmin devamını, Kosovalı Arnavutlar ise komünizm karşıtı bir çizgi seçtiler. Bu cereyan, Kosovalı Arnavutları Doğu Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan antikomünist hareketlerle bağlıyordu. En büyük etki Slovenya ve Hırvatistan’da gerçekleştirilen antikomünist milli hareketlerden geliyordu. Bu hareketler Sırp karşıtı cephede tabii müttefikler olarak algılanıyordu. 1989–91 arasında, Kosovalı yazarlarla, fikirleriyle kamuoyu oluşturan Sloven ve Hırvat yazarlar arasında sıkı bir işbirliği söz konusuydu.
1996 yılında Priştina’de ABD’nin bir temsilciliği açıldı. Fakat Arnavutlar bu temsilciliği Amerika’nın büyükelçiliği olarak kabul ettiler ki, bu da Arnavutları ABD yanlısı bir çizgiye daha çok itti. Silahlı çatışma yıllarında Kosova’daki Amerikan varlığı çok boyutluydu ve olayların istikametini belirledi. Üsküp’teki Amerikan büyükelçisi Cristopher Hill, Priştina ile Belgrad arasında arabuluculuk yaptı. Daha sonra 1998’de Rugova ile Miloşeviç arasında bir görüşme gerçekleştirmeyi başaran Richard Hollbrook, 1998 yılının Ekim ayında savaşan taraflar arasında ateşkes sağlamada önemli rol oynadı. AGİT’in sivil arabulucularının gelmesinde Amerika’nın çabaları vardı. Bu arabulucuların rolü Sırp silahlı hedeflerinin vurulma nedenlerinin değerlendirilmesinde önemliydi. Ocak 1999’da Racak katliamı olayında AGİT’in Kosova’daki Gözlemci Misyonu dünyanın dikkatini bölgeye çekti. Bu durum Miloşeviç’e karşı uluslararası topluluğun çizgisini değiştiren bir noktaydı. ABD, NATO’nun silahlı müdahale kararı almasında başrol oynamıştır.
Bugün, Kosova’daki Amerikan varlığı çok boyutludur: diplomatik, idari ve askeri. Kosovalı Arnavutlar bu varlığı istikrar için belirleyici bir unsur olarak görüyor ve Kosova’nın özgürlüğünün garantisi olarak kabul ediyorlar. (Priştina’ya girişinde insanları karşılayan ABD eski Başkanı Bill Clinton’un dev fotoğrafı bu irtibatı doğrulamaktadır.)

Yorum bırakın